Kierunki badań Zakładu Biotechnologii i Nutrigenomiki
Modyfikowanie składu mleka krów i kóz oraz doskonalenie cech użytkowości mięsnej bydła, kóz i owiec.
Wpływ zróżnicowanych systemów produkcji i warunków utrzymania zwierząt na jakość surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego, a w tym wpływ metod ekologicznego chowu bydła mlecznego na wartość biologiczną produkowanego mleka, dobrostan zwierząt i wskaźniki produkcyjne stada.
Związek polimorfizmu wybranych genów i ich ekspresji z cechami produkcyjnymi i stanem zdrowia zwierząt.
Związek między wskaźnikami stresu metabolicznego krów i kóz a poziomem wydajności, profilem metabolicznym i stanem zdrowotnym gruczołu mlekowego.
Wykorzystanie danych o wartości hodowlanej i użytkowości zwierząt w optymalizacji zarządzania stadem.
Wykorzystanie metod genetyki populacji i bioinformatyki dla optymalizacji krajowych systemów doskonalenia zwierząt gospodarskich.
Doskonalenie chowu i hodowli strusi, obejmujące ich genetykę oraz użytkowanie nieśne i mięsne.
Doskonalenie metod oceny wartości użytkowej i hodowlanej koni wierzchowych oraz doskonalenie cech koni sportowych.